Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kutia wigilijna

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7015

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Kutia wigilijna to jedna z ważniejszych potraw na Wigilii. Wg gustu można dodać też inne bakalie - skórkę cytrynową, orzechy laskowe, migdały lub suszoną żurawinę.

Poniżej kutia tradycyjna - z pszenicą, wzbogacona cukrem waniliowym, bakaliami, oraz dla aksamitnego smaku doprawiona śmietanka kremówką.

Zdjęcia

<b><i>Kutia wigilijna</i></b> to jedna z ważniejszych potraw na Wigilii. Wg gustu można dodać też inne bakalie - skórkę cytrynową, orzechy laskowe, migdały lub suszoną żurawinę.<br/><br/>Poniżej <b>kutia tradycyjna</b> - z pszenicą, wzbogacona cukrem waniliowym, bakaliami, oraz dla aksamitnego smaku doprawiona śmietanka kremówką.

Składniki

dekoracja

  • bakalie

Jak zrobić Kutia wigilijna?

Pszenicę namoczyć na noc. Następnego dnia wypłukać i zalać nową wodą (wody ma być tyle, aby całkowicie zakryła pszenicę). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut.

Rodzynki, morele suszone, figi i śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem i po 10 minutach odcedzić. Pokroić na paseczki (śliwki i morele). orzechy włoskie posiekać.

Pszenicę (jeśli trzeba odcedzić) dodać mak, miód, cukier i cukier waniliowy. Mieszać do momentu, miód i cukier się rozpuszcza. Na koniec dodać owoce suszone, orzechy i śmietankę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.

Udekorować bakaliami i podawać na wigilijny stół.
Komentarze

Do przepisu na: Kutia wigilijna

!evvka#

!evvka

2014-10-09 17:35:23

i pszenica do kutii gotowana tylko 20 minut???

!evvka#

!evvka

2014-10-09 17:09:47

za mało cukru i miodu

!Ania#

!Ania

2008-12-20 19:24:17

U mnie w domu jada sie kutie i powiem, ze jest super. Ma duzo bakalii. Jest zdrowa, polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne