Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kurczak teriyaki w panierce panko

Dodany przez

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 36min.
Czas przygotowania: 70 min.
Czas gotowania: 6 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2158

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

pomysł na wykorzystanie panierki Panko.

Zdjęcia

pomysł na wykorzystanie panierki Panko.

Składniki

  • piersi z kurczaka 3 szt
  • panierka panko 250 gram
  • jajko 2 szt
  • mąka 1/2 szkalnki
  • lub gotowy sos teriyaki

marynata

  • mąka 1/2 szklanki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki
  • wino biale 3 łyżki
  • miód 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyzeczka
  • mirin 4 łyżki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sol 1 łyżeczka

Jak zrobić Kurczak teriyaki w panierce panko?

Na początek robimy sos: łączymy ze sobą sos sojowy, sok pomarańczowy, wino, cukier, miód i Mirin w małym rondelku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy przez 6 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Piersi lekko rozpłaszczamy rozbijając. Wkładamy do sosu teriyaki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do jednej miski dajemy mąkę, do drugiej lekko rozbełtane jajka wymieszane z pieprzem i solą, a do trzeciej panierkę panko. Blaszkę do pieczenia lub ruszt smarujemy oliwą (ja spryskałam oliwą w sprayu). Piersi wyjmujemy z sosu, strzepujemy jego nadmiar i panierujemy, najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Piersi dajemy na blaszkę, spryskujemy oliwą w sprayu i do rozgrzanego piekarnika na 20 minut aż panierka się przyrumieni.
Upieczone kroimy na kawałki, skrapiamy sosem teriyaki, podajemy z ulubiona sałatka. Oczywiście kto nie posiada składników na zrobione własnego sosu można użyć gotowego sosu teriyaki. Efekt będzie równie dobry.
Komentarze

Do przepisu na: Kurczak teriyaki w panierce panko

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne