Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kurczak a'la fajitas

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 19912

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Potrawa oparta na daniu meksykańskim ale bardzo uproszczona i chyba złagodziłem lekko jej smak. Można dodać też do niej trochę słodkiej kukurydzy i czerwonej fasoli i jeść z ryżem.

Ponad to jeżeli wolicie "zawijańce", można urozmaicić sosy dając salsę, lub inne oraz surówki. Potrawa jest naprawdę pyszna! Palce lizać.

Zdjęcia

Potrawa oparta na daniu meksykańskim ale bardzo uproszczona i chyba złagodziłem lekko jej smak. Można dodać też do niej trochę słodkiej kukurydzy i czerwonej fasoli i jeść z ryżem. <br/><br/>Ponad to jeżeli wolicie "zawijańce", można urozmaicić sosy dając salsę, lub inne oraz surówki. Potrawa jest naprawdę pyszna! Palce lizać.

Składniki

  • pierś z kurczaka 1 - 1,5 szt

marynata

  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • chili con carne 1 płaska łyżeczka
  • przyprawa curry 1 płaska łyżeczka
  • rozgnieciony czosnek 2 - 3 ząbek
  • oliwa 2 -3 łyżki
  • czerwone wytrawne wino 5 łyżek
  • kminek kilka ziaren
  • cukier 1 szczypta
  • magi 1/2 łyżeczki
  • sól, 1 duża szczypta

dodatkowo

  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • czerwona cebula duża 1 szt
  • białą cebula duża 1 szt
  • por mały kawałek pokrojony w krążki 1 szt
  • tortille 4 - 6 szt

sos

  • gęsta kwaśna smietana 3 łyżki
  • majonez 1 łyżeczka
  • czosnek suszony, granulowany (lub jeden ząbek przeciśnięty przez praskę) 1 łyżeczka

Jak zrobić Kurczak a'la fajitas?

Z wszystkich przypraw, wina i oliwy robimy marynatę (chili con carne o ile ktoś lubi można dodać więcej - dla rodzin z dziećmi nie polecam). Wino można ewentualnie zastąpić kwaśnym naturalnym jogurtem.

Pierś z kurczaka kroimy na długie wąskie paski (ok. 5mm x 5mm). Zanurzamy w marynacie i pozostawiamy co najmniej na czas w jakim pokroimy i pozostałe warzywa (najbardziej optymalne jednak jest pozostawienie kurczaka w tej marynacie na cały dzień).

Cebule kroimy na pół a następnie na dość szerokie paski (o ile dzieci nie lubią cebuli kroimy na cieńsze paski). Papryki również siekamy na paski (najładniej wyglądają gdy rozmiarem są zbliżone do pasków kurczaka).

Mięso smażymy na dużej, mocno rozgrzanej patelni z olejem - zalecam stopniowe wrzucanie pasków kurczaka - wtedy podpiekają się a nie puszczają zbyt dużo "soku". Gdy wszystkie paski wylądowały na patelni dodajemy wszystkie posiekane cebule i wszystko mieszamy. Smażymy aż cebula zaczną przybierać szklisty kolor.

W tym momencie powinniśmy podgrzać tortille (ostrożnie, żeby nie przesuszyć - nie mogą być kruche; tortille można zastąpić kieszonkami z chlebków pita). Na koniec do mięsa dodajemy papryki w paskach i całość smażymy nadal na dużym ogniu, nie dłużej niż 4 - 5 minut aż lekko zmiękną ale się nie rozgotują.

Potrawa jest gotowa - ja podaję ją na patelni lub gorącym naczyniu z podgrzewaczem. Dalszą cześć zabawy każdy robi według uznania. Ja smaruję tortille sosem śmietanowo czosnkowym dodaję odrobinę tabasco lub sosu sambal o'elek, kilka łyżek kurczaka fajitas i całość zawijam. Jedząc - sprawdza się powiedzenie "palce lizać", gdyż często sos zaczyna spływać z tortilli po palcach. ;-)

przepis dedykuję mariuszowi.
Komentarze

Do przepisu na: Kurczak a'la fajitas

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne