Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kruche babeczki z budyniem

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6348

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 2 szklanki
  • masło 20 dag
  • żółtka 2 szt.
  • cukier puder 2/3 szklanki

nadzienie

  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • truskawki 25 dag
  • galaretka owocowa 1 opakowanie

Jak zrobić Kruche babeczki z budyniem?

Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, żółtka, cukier puder. Wyrobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką, i odstawić na V2 godziny W chłodne miejsce. Schłodzone ciasto podzielić na pół, z każdej części Uformować wałek o średnicy około 3 cm. Podzielić każdy na 16 równych plasterków i wylepić nimi wysmarowane tłuszczem foremki babeczek. Ułożyć foremki na blasze i piec w gorącym (ok. 220°C) piekarniku 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu ustawić na stolnicy do góry dnem, a gdy przestygną, lekko uderzać trzonkiem noża w dno foremek i wyjąć babeczki, Nie ruszać dopóki nie ostygną. Przyrządzić budyń według przepisu na łukowaniu i lekko ostudzić. Owoce umyć i osaczyć. Babeczki napełnić budyniem bezpośrednio przed podaniem, a na wierzchu ułożyć owoce, polać tężejącą galaretką (przygotowaną w mniejszej o 1/3 ilości wody niż dana na opakowaniu), wstawić na 20 minut do lodówki.


Komentarze

Do przepisu na: Kruche babeczki z budyniem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne