Doskonała przekąska do piwa. Łatwa w przygotowaniu. Krewetki w cieście smakują nawet małym dzieciom, które raczej z rezerwą podchodzą do darów morza. Najsmaczniejsze z słodko-kwaśnym sosem chili. W Polsce nie dostanie się świeżych krewetek, więc polecam mrożone, bez pancerzy ale z ogonkami.
UWAGA: Do tej potrawy, nie nadają się małe krewetki koktajlowe!
Smacznego
Receptura została dodana w dniu: 25.11.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2511 osób!
Na zdrowie!
Krewetki myjemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i połową marynaty zasypujemy krewetki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Z mleka, mąki ziemniaczanej, oleju i proszku do pieczenia robimy ciasto (odrobinę gęstsze niż niż na naleśniki). Ciasta nie musi być dużo. Osuszone Krewetki moczymy dokładnie w cieście.
Do dużego worka foliowego wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą połowę wszystkich składników marynaty, łyżeczkę proszku do pieczenia i słodką paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy.
Do woreczka z mąką wrzucamy po kilka krewetek (nie za dużo, żeby się nie sklejały, najlepiej po 3-4 szt) i energicznie potrząsając workiem obtaczamy krewetki panierką. Po wyjęciu z mąki wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy aż nabiorą złocistego koloru. Tak robimy ze wszystkim krewetkami – na tłuszcz wrzucamy również po kilka sztuk, a wyjęte krewetki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Po usmażeniu wszystkich krewetek, naczynie wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 160stC. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca a z krewetek spłynie nadmiar tłuszczu. Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili.
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Makarony
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza