Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kopytka w warzywach

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1146

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Kopytka w warzywach

Składniki

kopytka

sos warzywny

  • pieczarki 30 dag
  • pomidory 4 szt
  • papryka czerwona 1 strąk
  • cebula 1 szt
  • vegeta do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • masło do smażenia

Jak zrobić Kopytka w warzywach?

Przygotowujemy kopytka: ziemniaki obieramy, gotujemy i -jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy przesiane obie mąki, jajka i sól. Wyrabiamy na jednolite ciasto.

Następnie z ciasta formujemy wałeczki o grubości ok. 1,5 cm, lekko je spłaszczamy i kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 3-4 cm. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po 2 min od wypłynięcia.

Przygotowujemy sos warzywny:
na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim obraną posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone pomidory i dusimy jeszcze ok. 10 min.

Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i mieloną papryką. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy kopytka i podgrzewamy 10 min. Możemy także wcześniej przygotowane kopytka najpierw podsmażyć i dopiero wtedy dodać do nich sos warzywny.
Komentarze

Do przepisu na: Kopytka w warzywach

edzia1301#

edzia1301

2012-10-31 11:50:43

Moje kopytka zwykle koncza sie na bulce tartej z masłem, a tu sos warzywny, wspaniała opcja

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne