Przepis na Kompot gruszkowy

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2072
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przetwory

Składniki

Jak zrobić Kompot gruszkowy?

Dojrzałe ale twarde gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy w słoikach. Zalewamy przygotowaną zalewą: na każdy litr przegotowanej wody dodajemy 3 łyżki cukru i łyżeczkę kwasku cytrynowego i cztery goździki. Słoiki z gruszkami zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Tak przygotowane gruszki doskonale pasują do sałatek owocowych i galaretek.

Podobne przepisy

Sok z wiśniami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: monika4

Kategoria: Przetwory

Sok truskawkowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-05-31

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przetwory

Marmolada z czarnych porzeczek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-03-10

Dodany przez: madeleine

Kategoria: Przetwory

Sos pomidorowo-ananasowy

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-08-29

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Przetwory

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-17

Dodany przez: enia

Kategoria: Przetwory

Marynowane gruszki.

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-14

Dodany przez: beka

Kategoria: Przetwory