Keks z marcepanem to pyszne klasyczne ciasto o nowym smaku.
Przez dodatek marcepanu lepiej wygląda, lepiej smakuje, a robi się je bardzo prosto.
Zamiast zalewać bakalie wrzątkiem można namoczyć je w rumie, lub brandy. Keks będzie jeszcze lepszy!
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką.
Bakalie (oprócz orzechów) zalać wrzątkiem.
Przesiać cukier puder i zmiksować z masłem. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Na koniec dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę.
Wymieszać, aż się zrobi jednolite ciasto. Dodać odsączone bakalie, wymieszać i połowę ciasta przełożyć do keksówki. Marcepan ogrzać w rękach i utworzyć rulon na długość keksówki. Wyłożyć na ciasto i przykryć pozostałym wierzch.
Wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec 50 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta