Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kapuśniak ze smażonymi ziemniakami

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1834

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Ziemniaki możemy równie dobrze podawać ugotowane i posypane koperkiem lub kminkiem.
Potrawa będzie również sycąca, ale mniej kaloryczna.

Zdjęcia

Ziemniaki możemy równie dobrze podawać ugotowane i posypane koperkiem lub kminkiem.<br/>Potrawa będzie również sycąca, ale mniej kaloryczna.<br/>
Ziemniaki możemy równie dobrze podawać ugotowane i posypane koperkiem lub kminkiem.<br/>Potrawa będzie również sycąca, ale mniej kaloryczna.<br/>
Ziemniaki możemy równie dobrze podawać ugotowane i posypane koperkiem lub kminkiem.<br/>Potrawa będzie również sycąca, ale mniej kaloryczna.<br/>
Ziemniaki możemy równie dobrze podawać ugotowane i posypane koperkiem lub kminkiem.<br/>Potrawa będzie również sycąca, ale mniej kaloryczna.<br/>

Składniki

* kapusta kwaszona 0,4 - 0,5 kg
* smalec lub olej 5 dag
* majeranek
* sól
* pieprz
* marchewka 1 szt
* por 5 dag
* seler
* ziemniaki 8 szt
* masło 4 łyżki
* cebulka 1 mała
* boczek wędzony 20 dag

Jak zrobić Kapuśniak ze smażonymi ziemniakami?

Kapustę dobrze płuczemy, odsączamy, jeśli nitki kapusty są zbyt długie, kroimy na krótsze.
Gotujemy kapustę w niewielkiej ilości wody przez ok 10 - 15 minut i odcedzamy.

Boczek kroimy w kosteczkę i wysmażamy na złociste skraweczki.
Na patelnię wlewamy olej, lub dodajemy smalec, wkładamy posiekaną cebulkę, szklimy ją.. i dodajemy przygotowaną kapustę.

Kapustę dusimy z cebulką około 20 minut.
Przekładamy do garnka, dolewamy 1 litr wody, potarte na tarce jarzynówce warzywa, majeranek oraz skwarki z wysmażonego boczku wędzonego..
Gotujemy ok 20 minut.

Jeśli ktoś lubi może dodać śmietany. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry.
Wyrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy - blanszujemy ok 10 minut.
Odsączamy je po tym czasie.

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na rumiano.
Komentarze

Do przepisu na: Kapuśniak ze smażonymi ziemniakami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne