Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Kakaowo-kokosowe ciasto

Dodany przez

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2726

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Kakaowo-kokosowe ciasto

Składniki

ciasto

dekoracja

  • gorzka czekolada 0,5 tabliczki
  • wiórki kokosowe 2 łyzeczki

Akcesoria

  • miska
  • mikser
  • łyżeczka
  • szklanka
  • tortownica
  • miska

Jak zrobić Kakaowo-kokosowe ciasto?

Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy olej i miksujemy.

Białka jaj ubijamy na sztywno ze dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierz wykładamy ciemną masę.

Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze

Do przepisu na: Kakaowo-kokosowe ciasto

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne