Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Gruszki w zalewie na zimę

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 16227

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.

Zdjęcia

Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.
Gruszki są przepyszne do różnego rodzaju ciast oraz do dekoracji, a śliwka dodaje im pięknego koloru.

Składniki

Jak zrobić Gruszki w zalewie na zimę?

1. Gruszki myjemy, obieramy, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
2. Wkładamy do słoików ( wcześniej wyparzonych). Zasypujemy cukrem, po około 2 łyżki stołowe na 1 litrowy słoik ( zależy od słodkości gruszek), dodajemy po 2-3 goździki na słój,na wierzch kładziemy śliwkę, co da zalewie różowy kolor, zalewamy zimną wodą.
3. Na dno garnka wkładamy chusteczkę, by słoiki nie pękły, nalewamy tyle wody by widoczne były tylko wieczka od słoika, gotujemy przez około 25 min.
4. Po zagotowaniu wyciągamy słoiki z garnka, sprawdzamy moc trzymania zakrętek, dokręcamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na parę godzin, by się zassały.
5. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

SMACZNEGO!!
Komentarze

Do przepisu na: Gruszki w zalewie na zimę

annorl1#

annorl1

2009-09-24 22:00:33

takie gruszki są przepyszne do tarty...

monika4#

monika4

2009-08-12 13:44:31

Ja mam przepis bez goździków, ale z goździkami ładniejszy zapach.

monika4#

monika4

2009-08-12 13:41:36

Wsam raz na zimowe deserki , dodać do jakiegoś ciastą bądź do deseru gruszki z zalewy.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne