Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Frittata z mortadelą i mozzarellą

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 20min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 5 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7623

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Jednakże jest prostszy w przygotowaniu. Nie wymaga przewracania, za to zapiekanie frittaty w piekarniku powoduje, iż jest miękka i puszysta w środku, oraz miło chrupiąca na zewnątrz.

Przepis Nigelli Lawson z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu.

Zdjęcia

Frittata to rodzaj <b>włoskiego omletu</b>. Jednakże jest prostszy w przygotowaniu. Nie wymaga przewracania, za to zapiekanie frittaty w piekarniku powoduje, iż jest miękka i puszysta w środku, oraz miło <b>chrupiąca</b> na zewnątrz. <br/><br/>Przepis Nigelli Lawson z książki <b>Kuchnia. Przepisy z serca domu</b>.

Składniki

Jak zrobić Frittata z mortadelą i mozzarellą?

Nastawiam piekarnik na 200 stopni i dodatkowo włączam opcję grill.

Mortadelę kroję w kosteczkę, mozzarellę siekam. Ubijam delikatnie jajka, dodaję wędlinę i ser. Mieszam i wsypuję utarty parmezan, posiekana natkę, pieprz i sól (parmezan i mortadela są słone, wiec nie należy przesadzać z soleniem).

Na patelni (która można wstawić do piekarnika) podgrzewam masło z oliwą i wylewam masę jajeczna. Zmniejszam ognień i smażę około 5 minut, aby ściął się spód. Następnie wstawiam patelnię z frittatą pod grill i piekę, aż wierzch będzie złoty.

Przekładam frittatę na deskę/talerz, tnę na trójkąty i podaję z chlebem lub sałatką.
Komentarze

Do przepisu na: Frittata z mortadelą i mozzarellą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne