Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Francuskie rogaliki

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3831

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Francuskie rogaliki
Francuskie rogaliki
Francuskie rogaliki
Francuskie rogaliki
Francuskie rogaliki

Składniki

do nadziania

  • powidła

do smarowania

  • jajo

do posypania

do blaszki

Jak zrobić Francuskie rogaliki?

Mąkę przesiewamy. I rozdzielamy na pół, lub odważamy od razu dwa razy po 1/2 kg. Połowę mąki wyrabiamy dokładnie z masłem i odstawiamy do lodówki. Drożdże, żółtka jaj i odrobinę soli dodajemy do śmietany i dokładnie wszystko rozcieramy i zarabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce by ciast zaczęło kisnąć. Gdy zacznie rosnąć i podwoi swą objętość, wykładamy je na stolnicę, rozciągamy na wszystkie strony, a na jego środek wykładamy ciasto z masłem. Oba ciasta składamy w koperty i kilka razy wyrabiamy, wałkujemy i taczamy. Rozwałkowane ciasto kroimy na małe kwadraty i jeszcze je wałkiem rozciągamy - każdy kwadrat osobno. Nakładamy powidła i zwijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na posmarowanej blaszce i smarujemy je rozmąconym jajem - pędzelkiem. Po wierzchu posypujemy je cukrem najlepiej grubą rafinadą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 - 210 stopni i pieczemy rogaliki na złoty kolor.
Komentarze

Do przepisu na: Francuskie rogaliki

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-28 17:36:01

No cóż, nie zawsze trzeba nadziewać czekoladą czy śliwkami.
I właśnie tym razem zrobiłam je inaczej. I nie neguję, tego, że ktoś lubi inaczej.
Gdyby wszyscy lubili jeden smak, byłoby szaro, nudno i smutno w naszych jadłospisach.

Albertos#

Albertos

2010-03-24 23:04:18

Zamiast powideł te rogaliki można nadziewać czekoladą lub śliwkami. Ja przynajmniej tak robię.

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-24 08:33:00

Rzeczywiście "jak"..ale na tym jak się kończy..bo są różnice.

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-22 21:05:19

Przepis jak Siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne