Faszerowane bakłażany to niewątpliwie smak lata, a z dodatkami takimi jak kapary, oliwki czy anchois nierozerwalnie łączą się wakacje w Italii.
Przepis pochodzi z książki „Two Greedy Italians eat Italy” autorstwa Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo.
Jest to druga książka włoskiego duetu znanego z serii „Dwaj łakomi Włosi„.
Przepis polecam każdemu, bo jest prosty i szybki w wykonaniu, i nie ma problemu z przygotowaniem, gdyż składniki są dostępne niemal cały rok.
Przepis została opublikowana w dniu: 26.08.2014
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2425 odwiedzających!
Smacznego!
Piekarnik podgrzać do 220 stopni C.
Bakłażany umyć i wytrzeć do sucha. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pozostawiając około 1cm miąższu – najlepiej to zrobić za pomocą łyżki.
Posiekać fileciki anchois, oliwki, kapary i miąższ z wydrążonych bakłażanów. Pomidora drobno pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać bułkę tartą, świezo mielony pieprz i tylko szczyptę soli, ponieważ kapary, oliwki i anchois są słone.
Faszerować połówki bakłażanów nadzieniem i ułożyć na natłuszczonej oliwą blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Kuchnia włoska
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery