Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Eton mess

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2500

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Eton mess to tradycyjny deser angielski, doskonałe połączenie kremówki, owoców i bezy.

Nazwa Eton mess pochodzi od Eton College - jest to jedna z najstarszych, angielskich szkół męskich z internatem. Natomiast "mess" to po angielsku bałagan, nieład.

Zdjęcia

Eton mess to tradycyjny <b>deser angielski</b>, doskonałe połączenie kremówki, owoców i bezy. <br/><br/>Nazwa <b>Eton mess</b> pochodzi od Eton College - jest to jedna z najstarszych, angielskich szkół męskich z internatem. Natomiast "mess" to po angielsku bałagan, nieład.

Składniki

  • białko jaja 3 sztuki duże
  • cukier drobny 180 gram
  • ekstrakt waniliowy 1 łyzeczka
  • cukier puder 1 łyżka
  • śmietana kremówka 36% 500 ml
  • truskawki 400 gram

do przybrania

  • mięta 6 listków

Jak zrobić Eton mess?

Nagrzewam piekarnik do 150 stopni.

Przekładam białka do wysokiej miski, wsypuję cukier (drobny) i ubijam aż się rozpuści, a piana będzie lśnić. Na koniec dodaję ekstrakt waniliowy i ubijam kilka sekund.

Blachę do pieczenia wykładam papierem i rekawem cukierniczym, albo łyżką układam w odstępach równe porcje piany. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, zmniejszam gaz do 140 stopni i piekę/suszę bezy około 1-1,5 godziny. Następnie suszę na kratce.

Ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Truskawki myję, odsączam i kroję na cząstki. Bezy kruszę na kawałki.

Połowę truskawek układam w pucharkach. Pozostałe truskawki mieszam z ubitą kremówką, pokruszonymi bezami i dopełniam pucharki. Wierzch dekoruję listkiem mięty.
Komentarze

Do przepisu na: Eton mess

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne