Przepis na Drożdżowo – budyniowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
977
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

Akcesoria

  • blacha
  • misa
  • garnek

Jak zrobić Drożdżowo – budyniowe?

Drożdże rozpuścić w 3/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym przykryć i odstawić na 10 minut.

Z pozostałej mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto dodając mleko z drożdżami. Przykryć i odstawić na 20 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, potem przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Miód rozpuścić, podgrzewając z resztą cukru, 1 i 1/2 szklanki śmietany i migdałami, rozprowadzić na cieście.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, z dwoma szklankami mleka.

Ostudzić i wymieszać z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Upieczone ciasto drożdżowe przekroić na pół, spodnią część posmarować budyniem i przykryć częścią posypaną migdałami. Przed podaniem wstawić na około godzinę do lodówki.

Podobne przepisy

Ciasteczka kruche z marmoladą

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik kokosowy

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 65 min.

Data dodania: 2023-01-01

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Ciasto truskawkowe

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Orzeszki Ani

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-12-01

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta

Sodowe placki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-11

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Krążki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-21

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta