Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Domowy dżem jagodowy

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 3767

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Domowy dżem jagodowy

Domowy dżem jagodowy

Domowy dżem jagodowy

Domowy dżem jagodowy

Składniki

  • jagody - świeże lub mrożone 2 litry
  • cukier 1/2 - 3/4 kg
  • woda 1/2 szklanki

Jak zrobić Domowy dżem jagodowy ?

Podgrzać na małym ogniu jagody z wodą - jeśli dżem robimy ze świeżych jagód dodajemy pół szklanki wody, ale jeśli z jagód mrożonych to dodajemy tylko 1/4 szklanki wody. Gotujemy powoli, pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy stopniowo cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień gazu do minimum i pozostawiamy na wolnym ogniu na 5 - 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i usunąć pianę. Dżem przelewamy do czystych ciepłych słoików. Słoiki natychmiast szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze

Do przepisu na: Domowy dżem jagodowy

!ant67#

!ant67

2010-08-19 21:39:49

Wszystko w porządku, oprócz dodawania wody. Robiłem dżem w garnku zepter (grube dno), i wtedy nie trzeba wody, bo za długo trwa proces jej redukcji.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne