Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Domowy chleb pachnący czosnkiem

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4049

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych "aczy" to chyba marzenie każdej mamy i żony. I taki tez jest tez chleb: domowy, zdrowy, z mnóstwem ziaren, pięknie pachnie czosnkiem, ma chrupiącą skórkę i do tego robi się go szybko i jest wyjątkowo długo świeży. Polecam

Zdjęcia

Domowy zdrowy chleb bez ulepszaczy, wspomagaczy, spulchniaczy i innych "aczy" to chyba marzenie każdej mamy i żony. I taki tez jest tez chleb: domowy, zdrowy, z mnóstwem ziaren, pięknie pachnie czosnkiem, ma chrupiącą skórkę i do tego robi się go szybko i jest wyjątkowo długo świeży. Polecam

Składniki

  • mąka chlebowa pszenna 500 gram
  • drożdze 50 gram
  • cukier szczypta
  • czosnek 4 ząbki
  • sól 2 łyżki
  • siemie lniane 1/4 szklanki
  • słonecznik 1/2 szklanki
  • płatki owsiane 1/2 szklanki
  • dynia pastki 1/4 szklanki
  • masło do wysmarowania formy

Jak zrobić Domowy chleb pachnący czosnkiem?

Drożdże rozpuszczamy w 500ml wody. Dodajemy sól, cukier i przeciśnięty czosnek. Mąkę mieszamy z ziarnami. Wlewamy rozczyn. Wyrabiamy mikserem ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę dość długą (u mnie 36x12) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy ciasto, wyrównujemy mokrą łyżką. Posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180st. Przez 75-80 minut aż zrumieni się ładnie góra. Wyjmujemy z keksówki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia
Komentarze

Do przepisu na: Domowy chleb pachnący czosnkiem

enia#

enia

2011-10-28 09:17:36

Mogę Cię zapewnić, że taki zdrowy i smaczny chleb jest marzeniem nie tylko żony i mamy ale przede wszystkim każdego mężczyzny - zwłaszcza taki pyszny czosnkowy.Ale mi narobiłaś apetytu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne