Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Domowa krajanka piernikowa

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 10720

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Domowa krajanka piernikowa

Składniki

Jak zrobić Domowa krajanka piernikowa?

Z połowy cukru przygotować karmel. Cukier upalić na patelni na kolor brązowy, zalać delikatnie wodą. Dodać miód, pozostały cukier, mleko oraz przyprawę do piernika. Całość zagotować. Do ciepłego jeszcze ciasta dodać mąkę zmieszaną z sodą oczyszczaną. Wyrobić ciasto, pozostawić przykryte ściereczką na ok. 3 godziny. Formować podłużne wałki, kroić na kawałki proste lub ukośne, jak na kopytka. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Gotowe ciastka polukrować i pozostawić do ostygnięcia, aż lukier się zastygnie. Ciasteczka mogą długo leżeć, bo piernik im dłużej leży tym lepszy :)
Komentarze

Do przepisu na: Domowa krajanka piernikowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne