Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Dolmades

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas smażenia: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2304

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Dolmades, czyli inaczej greckie gołąbki. Występują w wersji z mięsem - najczęściej z jagnięciną, oraz bezmięsnej, takiej jak podana niżej.

Podstawowym składnikiem są liście winogron, w które zawija się farsz. Dolmades gołąbki często podawane w krajach śródziemnomorskich jako meze, czyli przystawka.

Zdjęcia

<b><i>Dolmades</i></b>, czyli inaczej greckie gołąbki. Występują w wersji z mięsem - najczęściej z jagnięciną, oraz bezmięsnej, takiej jak podana niżej. <br/><br/>Podstawowym składnikiem są liście winogron, w które zawija się farsz. <b>Dolmades gołąbki</b> często podawane w krajach śródziemnomorskich jako <b>meze</b>, czyli przystawka.

Składniki

  • liście winogron (ze słoika) 40 sztuk
  • ryz ugotowany 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • rodzynki 4 łyżki
  • orzechy piniowe 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • olej 1 łyżka

dodatkowo

Jak zrobić Dolmades?

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż będą złote. Pokroić cebulę w kostkę, podgrzać olej i usmażyć cebulę aż zbrązowieje. Rodzynki zalać wrzątkiem i jak napęcznieją odcedzić. Do ryżu dodać przestudzona cebulę, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki, polowe soli i pieprz. Wyrobić farsz.

Na stole rozłożyć liście winogron (jeśli mamy świeże to trzeba je dokładnie umyć i zblanszować). Na środku kłaść porcje farszu i zawijać najpierw boki do środka, a następnie rolować. Dn garnka wyłożyć dodatkowymi listkami i ułożyć dolmades. Zalać wodą, wsypać pozostałą sól i gotować na wolnym ogniu 15-20 minut. Podawać polane sosem.

Sos:
dokładnie wymieszać jogurt grecki z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Komentarze

Do przepisu na: Dolmades

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne