Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto Słodziak

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7233

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto Słodziak
Ciasto Słodziak

Składniki

Biszkopt

Masa śmietanowa

  • śmietana 36 %
  • śnieżki w proszku 2 szt
  • żelatyna 1 łyżeczka

Masa karmelowa

  • mleko kondensowane słodzone 1 szt

Dodatkowo

  • galaretki 2 szt

Jak zrobić Ciasto Słodziak?

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać dodawać żółtka. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w temp. 170 stopni c. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Mleko w puszce gotować w wodzie 3 godziny (nie otwierając puszki). Lekko ostudzoną masę karmelową przełożyć na biszkopt rozsmarować i przykryć drugim plaskiem. Śmietanę kremówkę ubić z śnieżką i rozpuszczoną żelatynę. Wylać na biszkopty. Na końcu zalać tężejącą galaretką (galaretkę rozpuścić jak pisze na opakowaniu). Pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto Słodziak

!megunia1985#

!megunia1985

2010-06-06 20:48:04

Ciasto zrobiłam i wyszło pyszne. Ja dałam 2 małe kubeczki kremówki(200ml śmietanki na 1 śnieżkę), a żelatynę rozpuściłam w szklance w minimalnej ilości wody. Jedno zastrzeżenie: chyba trzeba dodawać do bitej śmietany więcej żelatyny, aby była sztywniejsza; ewentualnie dodać jakąś galaretkę rozpuszczoną w szklance wody zamiast tej żelatyny, tylko wtedy nie potrzeba dodawać śnieżki. Ale ogólnie smaczne ciato :)

!małgorzata#

!małgorzata

2010-06-04 15:25:54

Mam pytanie: ile ma być tej śmietany kremówki i w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę? Proszę o odpowiedź.

!gośka#

!gośka

2010-05-04 17:45:46

a ile tej śmietany?

tulipan#

tulipan

2010-02-19 20:24:29

apetyczny;-)

Pola#

Pola

2010-02-08 18:45:17

wyglada pysznie:)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne