Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 912

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

CIASTO

NA WIERZCH

  • morele w syropie 850 ml
  • mleko 1/4 l
  • cukier 1 łyżka
  • budyń waniliowy 1 torebka
  • kwaśna gęsta śmietana 200 ml
  • galaretka cytrynowa

Jak zrobić Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem?

Masło utrzeć na pianę, dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać bezpośrednio do ucieranej masy. Dodać gęstą śmietanę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia natłuścić i wysypać mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 15 minut w temp 170-190stC. Morele osączyć na sitku, syrop zachować. Budyń waniliowy dokładnie rozprowadzić mlekiem, żeby nie było grudek, dodać cukier, zagotować. Masę budyniową zdjąć z ognia, gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę wymieszać. Na podpieczonym cieście układać kleksy budyniu, tak by przypominały białko jajka. Blachę ponownie wstawić do piecyka, ciasto piec w tej samej temp jeszcze 10-15 minut. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Na zupełnie zimnym cieście układać połówki moreli – utworzą one żółtka jajek. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować jajka. Gotowe ciasto pokroić w taki sposób, by na każdej porcji znalazło się jedno sadzone jajko. RADA: Do przyrządzenia galaretki najlepiej użyć syropu z moreli i w razie potrzeby dopełnić go wodą do żądanej ilości.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne