Z mąki, masła i cukru pudru zagniatamy ciasto, wkładamy na 45 min do lodówki. Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, a następnie przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C na złoty kolor.
Dynię gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z łyżką cukru.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem a następnie łączymy z żółtkami i dynią. Dodajemy mąkę, migdały, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczy.
Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy o takich samych rozmiarach jak pierwsza. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni C. Na pierwszym kruchym cieście rozsmarowujemy warstwę marmolady, na niej układamy ciasto, ponownie marmoladę i ponownie ciasto.
Do ciasta możemy użyć zarówno skórki startej z pomarańczy jak również skórki kandyzowanej.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta