Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ciasto czekoladowe

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1844

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto

  • jaja 10 sztuk
  • cukier 1,5 szklanki
  • margaryna 1,5 szklanki
  • czekolada gorzka 4 tabliczki

krem

  • likier pomarańczowy 40 ml
  • kremówka 200 ml
  • czekolada gorzka 2 tabliczki

Jak zrobić Ciasto czekoladowe?

Cztery gorzkie czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną. Żółtka jaj ucieramy z połową szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy pianę z żółtkami, wlewamy powoli czekoladę i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę i likier, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Krem przelewamy na upieczone ciasto ( powinno ono opaść podczas stygnięcia). Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze

Do przepisu na: Ciasto czekoladowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne