Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chrzan Tarty Tradycyjny

Dodany przez

Ile porcji: 40

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 12192

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Tradycyjny chrzan tarty - prosty przepis będący bazą wielu przepisów. Ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest żaden przepis tylko sposób tarcia. Może i racja.

Do dodania tego przepisu skłoniło mnie to, że nie można dostać tradycyjnego chrzanu, bez chemicznych ulepszaczy, poprawiaczy smaku, wypełniaczy. To co jest dostępne na naszym rynku to namiastka chrzanu.

Zdjęcia

Tradycyjny chrzan tarty - <b>prosty przepis</b> będący bazą wielu przepisów. Ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest żaden przepis tylko sposób tarcia. Może i racja. <br/><br/>Do dodania tego przepisu skłoniło mnie to, że nie można dostać <b>tradycyjnego chrzanu</b>, bez chemicznych ulepszaczy, poprawiaczy smaku, wypełniaczy. To co jest dostępne na naszym rynku to namiastka chrzanu.
Tradycyjny chrzan tarty - <b>prosty przepis</b> będący bazą wielu przepisów. Ktoś mógłby powiedzieć, że to nie jest żaden przepis tylko sposób tarcia. Może i racja. <br/><br/>Do dodania tego przepisu skłoniło mnie to, że nie można dostać <b>tradycyjnego chrzanu</b>, bez chemicznych ulepszaczy, poprawiaczy smaku, wypełniaczy. To co jest dostępne na naszym rynku to namiastka chrzanu.

Składniki

  • korzeń chrzanu 0,5 kg
  • cukier biały 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • ocet jabłkowy 3 łyżki

Jak zrobić Chrzan Tarty Tradycyjny?

Chrzan obieramy, moczymy w wodzie i trzemy na tarce. (taki przepis powoduje, że się nikomu nie chce i na samą myśl o tarciu łzy cisną się do oczu). Co zrobić żeby się chciało?

1. Przeczytać skład dowolnego chrzanu tartego kupnego - (od kilkunastu do maksymalnie 70% chrzanu + masa dodatków zaczynających się od e... - czasem wręcz więcej z tablicy Mendelejewa niż korzenia chrzanu)

2. Zaopatrzyć się w maszynkę zelmera z przystawką tarki. Maszynka nie jest idealna, i nawet w przypadku przystawki do tarcia, utarte produkty nie są idealnym proszkiem.

Mój sposób polega na tym, że najpierw trę korzeń na tarce o najdrobniejszych oczkach (jak do placków) - co zajmuje mi maksymalnie 5 min, a następnie tą masę mielę jeszcze na maszynce do mięsa - trąc chrzan na tradycyjnej tarce ręcznie - będzie drobniejszy ale okupiony litrami łez. Całość posypuję cukrem, dodaję ocet, przekładam do słoika i gotowe!

Taki chrzan jest bazą wyjściową do innych przepisów - np. Chrzanu ze śmietaną, chrzanu z ćwikłą, sosu tatarskiego itp.

Uwaga: przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Komentarze

Do przepisu na: Chrzan Tarty Tradycyjny

VoytekK#

VoytekK

2014-04-13 16:47:24

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

!Dagmara#

!Dagmara

2013-01-27 12:20:45

Wielkie dzięki za ten prosty przepis! :)

Z Twojego przepisu chrzan smakuje autentycznie jak tradycyjny chrzan domowy jaki robiła moja babcia! :))

Masz rację chrzan na sklepowych półkach to jakaś pomyłka :(

Polecam!!

!Agata#

!Agata

2013-01-18 14:13:32

Bardzo dziekuje Ci za ten przepis.
zupelnie taki chrzn jaki sie robilo u babci na Wielkanoc!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne