Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb z oliwkami

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 929

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • mąka pszenna razowa 40 dag
  • sól 1 łyżeczka
  • drożdże 2 dag
  • letnie mleko 1 szklanka
  • czarne oliwki 5 dag
  • zielone oliwki 5 dag
  • ziarna słonecznika 1 łyżka
  • tłuszcz do blachy

Jak zrobić Chleb z oliwkami?

Do naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy i rozcieramy w letnim mleku. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z ziarnami słonecznika dodajemy do mąki. Następnie wlewamy drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu nacinamy ukośną szachownicę i oprószamy mąką. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie chleb wstawiamy na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 220 stopni c i pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temp. Do 180 stopni c i pieczemy dalsze 25 - 30 min.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb z oliwkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne