Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb sodowy

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2434

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Irlandzki chleb sodowy to szybki i idealny przepis na pieczywo.

Nie potrzeba do niego zakwasu, drożdży, czy wielogodzinnego ugniatania czy wyrastania.

Fantastycznie smakuje na ciepło z masłem czy miodem, jak i również następnego dnia jako tost.

Czasami maślankę z przepisu zastępuje się jogurtem lub aby podkreślić irlandzki charakter chleba - piwem Guinness.

Zdjęcia

<b>Irlandzki chleb sodowy</b>  to szybki i idealny przepis na pieczywo. <br/><br/>Nie potrzeba do niego zakwasu, drożdży, czy wielogodzinnego ugniatania czy wyrastania. <br/><br/>Fantastycznie smakuje na ciepło z <b>masłem</b> czy <b>miodem</b>, jak i również następnego dnia jako tost.<br/><br/>Czasami maślankę z przepisu zastępuje się jogurtem lub aby podkreślić irlandzki charakter chleba - <b>piwem Guinness</b>.

Składniki

Jak zrobić Chleb sodowy?

Nastawiam piekarnik na 190 stopni.

W misce mieszam mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sól, cukier i sodę. Dodaję masło i rozcieram z mąką w palcach. Następnie dodaję maślankę i połowę mleka. Mieszam, aż powstaje zwarte ciasto. Jeśli masa jest za sucha to dolewam mleko. Formuję kulę i lekko spłaszczam.

Przekładam chleb na papier do pieczenia i nacinam na krzyż, na głębokość 1,5 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45-50 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb sodowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne