Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb marchewkowy

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1121

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • drożdże 1,5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta do smaku
  • marchew 20 dag
  • mąka 20 dag
  • mąka pszenna razowa 20 dag
  • ziarna sezamu 4 dag
  • ziarna lnu 4 dag
  • pestki dyni 5 dag
  • pestki słonecznika 5 dag
  • oliwa z oliwek 4 łyżki

Jak zrobić Chleb marchewkowy?

Drożdże i cukier rozrabiamy w szklance letniej wody. Marchew /obraną i opłukaną/ ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do miski. Dodajemy oba rodzaje mąki, sól, połowę ziaren i połowę pestek. Mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Ciasto posypujemy płaską łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 30-45 min z ciasta formujemy bochenek, obtaczamy w pozostałych nasionach i ziarnach i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni c.
Komentarze

Do przepisu na: Chleb marchewkowy

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne