Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Calzone

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2431

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Tagi

Calzone - włoski specjał, to inaczej pieróg z ciasta drożdżowego. Ciasto przeważnie takie jak na pizzę, natomiast nadzienie możemy komponować wg własnego smaku i zachcianek. Poniżej wersja vege i z kurczakiem.

Zdjęcia

Calzone - włoski specjał, to inaczej pieróg z ciasta drożdżowego. Ciasto przeważnie takie jak na pizzę, natomiast nadzienie możemy komponować wg własnego smaku i zachcianek. Poniżej wersja vege i z kurczakiem.

Składniki

ciasto

farsz

  • cebula średnia 2 sztuki
  • pieczarki 300 gram
  • papryka 1 sztuka
  • por 1 sztuka
  • pierś kurczaka 250 gram
  • olej 2 łyżki
  • sól 3 szczypty
  • pieprz 3 szczypty
  • ser żółty 150 gram
  • zioła włoskie mieszanka 1 łyżka

Jak zrobić Calzone?

Przesiać mąkę z solą, wymieszać z drożdżami, dodać oliwę wymieszaną z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aby urosło.

Umyć warzywa. Pora pokroić na plasterki. Pieczarki na półplasterki, cebule w kostkę, kurczaka i paprykę w paski. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać paprykę, pora i pieczarki. Przyprawić połową soli, pieprzu i ziół włoskich Odłożyć na bok i na tej samej patelni, na reszcie oleju podsmażyć kurczaka z reszta przypraw. Do kurczaka dodać 1/3 warzyw i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na kształt okręgu. Na połowie ułożyć farsz (każdą cześć ciasta z innym farszem :) i posypać startym serem. Założyć (jak pierogi) i zawinąć brzegi. Nagrzać piekarnik do 210 stopni i piec calzone 20-25 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Calzone

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne