Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Burger

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2978

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Burgery, to narodowe danie amerykańskie, które podbiło cały świat. Jednak mało kto wie, że oryginalnie burgery pochodzą z Niemiec, z miasta Hamburg.

Burgery doczekały się wiele wersji, w zależności od dodatków są różnie nazywane - z serem - cheeseburger, z wieprzowiną - porkburger, istnieją także burgery wegetariańskie - veggie burger czy tofu burger.

Podstawą burgera jest dobrej jakości mięso, bułka zazwyczaj sezamowa, oraz dodatki w postaci sosów i warzyw.

Zdjęcia

Burgery, to narodowe <b>danie amerykańskie</b>, które podbiło cały świat. Jednak mało kto wie, że oryginalnie burgery <b>pochodzą z Niemiec</b>, z miasta Hamburg.<br/><br/>Burgery doczekały się wiele wersji, w zależności od dodatków są różnie nazywane - z serem - <b>cheeseburger</b>, z wieprzowiną - porkburger, istnieją także <b>burgery wegetariańskie</b> - veggie burger czy tofu burger.<br/><br/>Podstawą <b>burgera</b> jest dobrej jakości mięso, bułka zazwyczaj sezamowa, oraz dodatki w postaci sosów i warzyw.

Składniki

dodatkowo

  • sałata 4 liście
  • bułka 4 sztuki
  • pomidor 1 sztuka
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • keczup 4 łyżki
  • ser 4 plastry

Jak zrobić Burger?

Do miski wkładam mięso, lekko ubite jajko, bułkę tartą, musztardę, pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam, a następnie formuję 4 kotlety - burgery. Zawijam w folię plastikową lub aluminiową i wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.

Każdego burgera skrapiam oliwą i układam na rozgrzanej patelni grillowej. Na średnim ogniu piekę 6-7 minut z każdej strony.

Każdy burger robię tak: bułki kroję na połówki i grilluję od wewnętrznej strony. Dolną część bułki smaruję keczupem, kładę zgrillowane mięso, następnie plaster sera, plasterki pomidora, plastry czerwonej cebuli oraz liść sałaty.
Komentarze

Do przepisu na: Burger

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne