Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bigos

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 40min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas smażenia: 15 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3762

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Tagi

Jednym z najbardziej znanych dań typowo polskich jest bigos.

Tradycyjnie pojawiał się na stołach w większości domów, z okazji Świąt zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia.

Również popularny był na prywatkach, imieninach, przyjęciach czy kuligach.

Zdjęcia

Jednym z najbardziej znanych dań typowo polskich jest <b><i>bigos</i></b>. <br/><br/>Tradycyjnie pojawiał się na stołach w większości domów, z okazji Świąt zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. <br/><br/>Również popularny był na prywatkach, imieninach, przyjęciach czy kuligach.

Składniki

  • kiszona kapusta 2 kg
  • wędlina 50 dag
  • boczek wędzony 20 dag
  • przecier pomidorowy 1/2 słoiczka
  • grzyby suszone 10 dag
  • cebula 1 szt
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do bigosu 1 łyżka

Jak zrobić Bigos?

Kapustę kiszoną gotujemy i odlewamy wodę. Grzyby wcześniej namoczone gotujemy i kroimy w większą kostkę lub w paski. Wędlinę oraz boczek kroimy w kostkę i przesmażamy. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy.

Do kapusty dodajemy grzyby, wędlinę, boczek, cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz przyprawę do bigosu, dokładnie wszystko razem mieszamy.

Dusimy całość na wolnym ogniu, aż smaki się połączą, a bigos będzie miękki i aromatyczny (30-90 minut).
Komentarze

Do przepisu na: Bigos

!MilosnikBigosu#

!MilosnikBigosu

2014-09-25 19:38:57

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne