Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bezowe smakołyki

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 90 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1120

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Bezowe smakołyki

Składniki

  • białka 4 szt
  • cukier drobny 1 szklanka

krem budyniowy

  • budyń śmietankowy 1 op
  • mleko 1/2 litra
  • masło 1 kostka
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 1 szklanka

krem śmietanowy

  • śmietana 30% 1 szklanka
  • cukier puder 1 łyżka
  • śmietan fix 1 op

dekoracja

  • kiwi 1 owoc
  • pomarańcza 1 szt
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała
  • migdały
  • orzechy laskowe mielone
  • śliwki suszone

Jak zrobić Bezowe smakołyki?

Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy tak długo aż masa będzie lśniąca i bez kryształków cukru.

Napełniamy masą rękaw cukierniczy i wyciskamy kształty według swojego upodobania na papier do pieczenia ułożony na blaszce. Piekarnik nagrzać do 90 stopni, włożyć bezy i suszymy przez 90 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Masło z cukrem spienić mikserem, dodawać po troszku budyń cały czas miksując. Masę budyniową podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić dodać cukier, zagęszczacz i dokładnie wymieszać. Kremami dekorować bezy według swego uznania.
Komentarze

Do przepisu na: Bezowe smakołyki

edzia1301#

edzia1301

2012-10-31 11:49:32

Ciekawy pomysl

enia#

enia

2012-03-06 14:09:37

Fajna odmiana dla tradycyjnych białych bezów.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne