Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dodać buraki (umyte, obrane, opłukane) starte na tarce o grubych oczkach. Razem gotować około 40 minut, wywar odcedzić, uzupełnić gorącą wodą (lub wcześniej ugotowanym wywarem mięsnym).
Śmietanę rozmieszać z mąką, rozrzedzić gorącą zupą, wlać do całości i zagotować. Ogórki i jabłka umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku, dodać liść laurowy i zagotować.
Ziemniaki ugotować osobno, rozłożyć na talerze, podzielić na kawałki, zalać gorącą zupą i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy