Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na A'la spaghetti bolognese

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3541

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

A\'la spaghetti bolognese
A\'la spaghetti bolognese
A\'la spaghetti bolognese

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 50 dag
  • lub cielęce
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • lub olej roślinny
  • masło 1 łyżka
  • przyprawa do sosu bolońskiego
  • starty ser gouda 10 dag
  • papryka 1/2 strąka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 1 szt
  • sok pomidorowy (domowy) 250 ml
  • pomidory 4-5 szt
  • zioła prowansalskie
  • lub oregano, bazylia, tymianek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu spaghetti 500 g
  • lub długie nitki

Jak zrobić A'la spaghetti bolognese?

Czosnek i cebulek obieramy i siekamy drobniutko. Marchewkę myjemy i ścieramy na jarzynówce. Rozgrzewamy masło i oliwę w rondlu, wkładamy posiekaną cebulę i marchewkę, dolewamy sok pomidorowy, wsypujemy przyprawy i wszystko razem zagotowujemy. Do wrzącego sosu wkładamy mięso mielone i energicznie mieszamy je widelcem, rozbijając ewentualne grudki.. Do sosu z mięsem wkładamy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone na mniejsze cząstki oraz również rozdrobnioną i pozbawioną nasion paprykę. Zagotowujemy całość i nakrywamy garnek pokrywką. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu producenta. Po 15 - 20 minutach sos doprawiamy do smaku ziołami, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Makaron ugotowany al dente odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Możemy również posypać potrawę posiekaną zieleniną.
Komentarze

Do przepisu na: A'la spaghetti bolognese

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-28 20:01:50

!Dale dlatego przed spaghetti jest wstawione a'la

!Dale#

!Dale

2010-03-28 10:19:24

Tylko ze z wiekszoscia przepisow na spaghetti bolognese jest jeden proboem w polsce... wszyscy mysla ze jest to sos pomidorowy z dodatkiem miesa ... a to prawda nie jest w spaghetti bolognese nie musi byc pomidorow gdyz jest to sos miesny ;>

Albertos#

Albertos

2010-03-19 01:25:51

Przepis bardzo podobny do tego, z którego ja korzystam, więc mogę poświadczyć, że spaghetti wychodzi znakomite.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne