Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sztuka rzeźbienia w owocach

Sztuka rzeźbienia w owocach

 

Carving jest dowodem na to, że jedzenie to nie tylko uciecha dla kubeczków smakowych. Od czasów starożytnych (szczególnie w azjatyckich krajach) potrawy ozdabiano za pomocą misternie wykonanych rzeźb. Nie byłoby by w tym niczego niezwykłego, gdyby nie fakt, że za materiał do powyższego służyły owoce i warzywa. Suto zastawione stoły uginały się więc od rzeźbionych w arbuzach kwiatów, łabędzi czy innych, interesujących dla oka motywów. Dochodziło do tego, że na każdym, bogatszym dworze zatrudniano rzemieślnika, który specjalizował się w tej niełatwej przecież dziedzinie sztuki. 

 

Roślinne i zwierzęce motywy wycinane były za pomocą specjalnych nożyków. Po tym jak dzieło było skończone, artysta-rzemieślnik barwił je naturalnymi barwnikami. Tak spreparowane owoce nie tylko podkreślały bogactwo i obfitość, ale również wzbudzały apetyt wśród gości. Jak powszechnie wiadomo, dodatkowe bodźce sprawiają, że jedzenie smakuje lepiej, a my zjadamy nieco większe porcje niż zwykle. 

 

Rzeźbienie w owocach wymaga niesłychanej precyzji, cierpliwości i pewnej reki. Sztuka ta, mimo trudności jej opanowania, przetrwała do dziś dnia, stając się coraz bardziej popularną. Cały czas powstają szkoły, uczące nowych adeptów trudnej sztuki carvingu. 

 

Do rzeźbienia najlepiej wykorzystać owoce, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć, co ma szczególne znaczenie, jeśli za materiał obierzemy sobie owoce egzotyczne. Do nauki najlepiej wybierać owoce, które charakteryzują się miękkim miąższem. Tak więc amatorzy mogą ćwiczyć na arbuzach, dyniach, melonach czy papai. Kiedy nabierzemy nieco więcej wprawy, możemy przerzucić się na rzepę, buraki, rzodkiew czy kabaczki – nawet z najbardziej pospolitego warzywa można wystrugać apetyczne cuda. 

 

Wstaw na stronę:

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne