Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Odkryjmy moc lawendy

Odkryjmy moc lawendy

Lawendę ceniono od wieków, czemu więc i dziś nie zainteresować się tą rośliną? Jej dobrotliwe właściwości wykorzystywano na terenach Basenu Morza Śródziemnego, gdzie lawenda stała się głównym składnikiem balsamów i różnego rodzaju olejków. Swoją światową karierę lawenda zawdzięcza Anglikom, propagującym roślinę jako cenny składnik pachnideł i kosmetyków. Pamiętajmy też, że trzymana w szafie lawenda była skutecznym panaceum na mole, oraz idealnie sprawdzała się jako środek odświeżający ubranie.

Lawenda posiada również inne właściwości, docenione między innymi w dietetyce i lecznictwie. Wszystko dzięki niezwykłym kwiatom, mieszczącym w sobie całe pokłady kwasów organicznych, garbników, kumaryny czy antocyjanów. Taka mieszanka skutecznie poradzi sobie z bólami brzucha, a także zapobiega wzdęciom i kolce jelitowej. Lawenda jest dobra na skurcze mięśni gładkich oraz jest w stanie zwalczyć bóle głowy. Jeśli cierpimy na brak apetytu, lawenda pomoże również w tej sprawie. Warto dodać, że lawenda, podobnie jak melisa posiada właściwości uspokajające. Przy tym wszystkim zaznaczyć jednak trzeba, że lawenda działa wiatropędnie.

Lawenda powinna znaleźć sie również w naszej kuchni. Warto komponować ją z szałwią, rozmarynem, koprem, oregano czy tymiankiem. Pamiętajmy, że zarówno kwiaty jak i liście powinny być w miarę świeże, łodyga zaś może być ususzona. Lawenda jest dobrym ziołem, które znacznie urozmaici posiłek, jednak we wszystkim potrzebny jest umiar. Nadmiar lawendowego zioła potrafi zniszczyć najwspanialszą potrawę.

Jakie jeszcze zastosowania posiada ta niezwykła roślina? Lawenda możne stać się dobrym przyjacielem wszystkich grillujących, bowiem znacznie podniesie aromat pieczonych i smażonych potraw. Często dodaje się ją do marynat, a ci, którzy dysponują czasem, mogą przygotować z niej specjalny lawendowy cukier.

Wstaw na stronę:

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne