Jesienne przygotowania

cc by thisreidwrites

Lato powoli mija i szykuje się do długiej wędrówki. Zostaniemy skazani na łaskę i niełaskę złotej jesieni. Niestety wśród przebarwionych liści i usypiającej przyrody czają się deszcze i mrozy, które niejednokrotnie atakują nasze ciało, powodując przeziębienia. Zwykle ten przejściowy okres oznacza dla organizmu niebotyczny stres, dlatego już dziś musimy pamiętać o odpowiednich przygotowaniach.

Ciepła kurtka i czapka to nie wszystkie środki, które mogą nas wspomóc w tej chłodnej walce. Oprócz witamin, syropów i antybiotyków warto polegać na owocach Matki Natury, z niej czerpiąc potrzebne siły.

Podstawą rozgrzewającej diety są ciepłe napoje. Ciepłe – nie gorące. Aby podnieść ich moc wystarczy zmieszać je z sokiem pomarańczy, a także skórkami tegoż owocu. Obecne w pomarańczy flawonoidy powinny skutecznie chronić organizm przed zakusami różnego rodzaju bakterii. Jeśli przy napojach jesteśmy, warto wspomnieć o fermentowanych napojach mlecznych. Dzięki temu nasz system odpornościowy zostanie znacznie wzmocniony.

Powszechnie znana jest rozgrzewająca moc imbiru, więc i my powinniśmy czerpać dobra z tego składnika. Nic nie stoi na przeszkodzie by uczynić z niego częsty dodatek do przygotowanych mięs, ryb, a nawet deserów. Poza tym dobrze będzie się komponował w towarzystwie mleka i kakao (najlepiej posłodzonych miodem).

Warto pomyśleć o zapasach z papryczki chilli. Jej ostry smak przekłada się na rozgrzewające zdolności. Tak więc w jesienne dni, potrawy z dodatkiem chilli byłyby bardziej niż wskazane, podobnie zresztą jest w przypadku czosnku. Ten ostatni zyskał sławę jako naturalny antybiotyk.

Oprócz tego, dobra jesienna dieta nie obędzie się bez tłustych ryb i orzechów, które pomogą uzupełnić niedobory kwasów omega 3.

Uzbrojeni w niniejszą wiedzę, żadnej jesieni już się nie zlękniemy.