Składniki

Kawa

Ten wspaniały napój piją codziennie miliony ludzi na całym świecie. Wielu po prostu nie wyobraża sobie poranka bez niej. O czym mowa? O kawie, która spożywana jest na wszystkich kontynentach naszego globu. Kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła…

Więcej

Orzechy

Orzechy przez całe wieki stanowiły na świecie ważny produkt spożywczy. Chronią przed chorobami serca i nowotworami a także pozwalają przez długie lata zachować młodość i jasny umysł, to ulubiony smakołyk intelektualistów. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne….

Więcej

Banan

Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Ich praojczyzną jest południowa Azja. Istnieje około trzysta gatunków bananów, jednakże uprawia się zaledwie dwadzieścia. Generalnie banany dzielimy na te przeznaczone do gotowania i te zazwyczaj spożywane na surowo. Poszczególne gatunki bananów…

Więcej

Cynamon

Cynamon znany jest niemal od początku istnienia ludzkości. Okazał się na tyle ważnym składnikiem, że niejednokrotnie został wymieniony na kartach Biblii. Cynamon przez wieki umacniał swoją pozycję w panteonie najbardziej istotnych przypraw. Oprócz tego, że pełnił znaczącą rolę w gastronomii,…

Więcej

Jabłko

Jabłka to niezwykle popularne owoce, dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Przechowywane w odpowiednich warunkach nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy. Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek – ponad dziesięć tysięcy. Jabłka różnią…

Więcej

Ziele angielskie

Korzennik lekarski pochodzi z krajów Ameryki Południowej. Okazało się, że owoce tego właśnie drzewa, nadają się do przyprawienia potraw, co ochoczo wykorzystywali Aztekowie. Europejczycy również mogli poznać ziele angielskie – to natomiast jest zasługą Krzysztofa Kolumba, który nie tylko odkrywał…

Więcej

Oliwki

Oliwki. Znane są od wieków, a jeśli wierzyć badaczom i odkrywcom, to jedne z pierwszych owoców, jakie poznał człowiek. Drzewo oliwkowe potrafi rosnąć przez setki lat, nie potrzebując do rozwoju żyznych i bogatych w składniki, stanowisk. Równie dobrze można posadzić…

Więcej

Bulion

Większość zup w naszym menu występuje w postaci zagęszczonej. Niezagęszczony wywar z kurczaka lub kury nazywamy potocznie bulionem. Bulion przygotowany zostaje na bazie mięsno-warzywnej, do którą czasem wzbogaca także wołowina. Najczęstszym dodatkiem do takiego posiłku jest makaron, który może zachowywać…

Więcej

Kakao

Ludy Majów i Azteków od lat nas inspirują. Wspaniała kultura, architektura, religia i przepowiednie dosyć mocno zapadły w pamięć współczesnego świata. Jednakże Majowie zostawili nam w spadku coś jeszcze. Podczas różnego rodzaju świąt i magicznych rytuałów, często spożywano niezwykły napój,…

Więcej

Ocet winny

Do powstania octu przyczynić się musi płyn, który zawiera w sobie alkohol. Najczęściej wykorzystywane jest w tym celu wino, jednakże równie dobrze sprawdza się cydr, słód albo wino ryżowe. Ocet można przygotować własnoręcznie, jednak trzeba wtedy skupić szczególną uwagę na…

Więcej