Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sok z cytryny

Drzewo cytrynowe wywodzi się z południowej części Azji. Bardzo szybko jego walory doceniono nie tylko na rodzimych ziemiach, ale na terenie wszystkich niemal państw europejskich. Obecnie każdy kraj posiada większe lub mniejsze plantacje cytryn, które z kolei na zawsze wpisały się w kulinarny świat.

Cytryny z całą pewnością zasługują na niemałą uwagę, głównie ze względu na swój unikalny skład. Zresztą zostały docenione już wiele wieków temu, a sok z tych owoców niejednokrotnie pełnił rolę skutecznego medykamentu. Sok z cytryny miał chronić przed dżumą, która w przeszłości dziesiątkowała całe miasta. W momencie walki z objawami malarii to sok z cytryny miał łagodzić gorączkę, przynosząc ulgę w chorobie. Nawet jeśli kogoś ukąsił wąż, pierwszym lekiem, jaki miał uchronić przed śmiertelnym działaniem jadu, był cytrynowy sok.

Sok z cytryny jest niezwykle pożądany przez nasz organizm. Wystarczy wspomnieć, że jest w stanie obniżyć ciśnienie tętnicze. Oprócz tego pomaga wątrobie, oczyszczając ją z toksyn. Jeśli cierpimy z powodu zapalenia żył, sok z cytryny również powinien okazać się skutecznym lekiem, przynoszącym ulgę.

Na tym nie kończy się lista dobrodziejstw żółtego owocu. Sok z cytryny może znacząco wpłynąć na wzmocnienia mięśnia serca. Odporność jednego z najważniejszych organów wzrośnie, a ryzyko wszelkich zachorowań ulegnie zmniejszeniu. Warto wspomnieć, że sok z cytryny może otoczyć nas barierą, chroniącą organizm przed żółtaczką. W momencie, kiedy zgaga brutalnie będzie dawać o sobie znać, a gardło zapłonie, to wtedy również powinniśmy skorzystać z leczniczych właściwości kwaśnego soku.

Cóż jeszcze można dodać? Sok z cytryny pomoże zwalczyć mdłości, oddalając równocześnie nasilające się nudności. Jeżeli cierpimy na zaparcie, kilka łyków soku południowego owocu powinno mieć zbawienny wpływ na nasz układ wydalniczy. Oprócz tego, sok z cytryny, zmieszany z niegazowaną wodą mineralną zmniejsza łaknienie. Z tego powodu wiele osób raczy się tym napojem na odchudzającej diecie.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-14

Dodany przez AgattaAgatta

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Dolmades

Dolmades

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-07-12

Dodany przez AgattaAgatta

Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh z quinoa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-04-28

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-18

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-04-16

Dodany przez AgattaAgatta

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-04-12

Dodany przez AgattaAgatta

Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem

Wiosenna sałatka ze szparagami i groszkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-03-20

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka z marynowanych buraków

Sałatka z marynowanych buraków

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-03-19

Dodany przez AgattaAgatta

Humus

Humus

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-02-28

Dodany przez AgattaAgatta

Arabska zupa z soczewicy

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-02-24

Dodany przez AgattaAgatta

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-02-21

Dodany przez AgattaAgatta

Sos tatarski

Sos tatarski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Lukier do pączków

Lukier do pączków

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Filety z morszczuka w białym sosie

Filety z morszczuka w białym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne