Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Seler

Seler sprawia dzisiaj wrażenie zwykłego warzywa, które nie wyróżnia się niczym szczególnym spośród innych składników w naszej kuchni. Mimo wszystko przypomnieć trzeba, że w czasach starożytnych cywilizacji, seler darzony był szczególną czcią i uwagą. Bywało przecież, że to właśnie seler stanowił główną nagrodę w wielkich igrzyskach, rozgrywanych na cześć samego Zeusa. Ponadto warzywo doceniano również za wiele leczniczych właściwości.

Dlaczego seler jest tak bardzo cenny? Swoją obecną pozycję zawdzięcza między innymi sporym dawkom witamin, takich jak B1, B2 oraz C. Warto zwrócić uwagę na tę trzecią. Zazwyczaj o źródła witaminy C podejrzewa się owoce cytrusowe, jednakże seler pod tym względem zostawia w tyle większość z nich. Oprócz tego warzywo może się poszczycić całymi zastępami soli mineralnych. Ciekawym odkryciem będzie również karoten, który pojawia się w towarzystwie kwasu octowego.

Wspomnieliśmy, że seler miał kiedyś spore znaczenie w medycynie. Wszystko to za sprawą dużej ilości lotnych olejków. Dodajmy, że seler dobrze jest cenić z racji jego przeciwzapalnych właściwości. Warzywo może również działać przeciwgośćcowo. Seler stanowił kiedyś bardzo poważny medykament, który potrafił zażegnać wiele problemów, związanych z chorobami skóry. Oprócz tego skutecznie pobudzał apetyt i pomagał w przypadku zaburzeń trawienia. Warto dodać, że selery działają także jako dobry środek moczopędny.

Kiedyś to pospolite warzywo uważano za nadzwyczajne źródło młodości. Mówią, że w każdej legendzie znajduje się ziarenko prawdy i tak jest w przypadku selera. Po włączeniu go w zakres codziennej diety możemy liczyć na oczyszczoną krew i spowolniony proces starzenia. Napomknąć można, że seler znany jest ze swojej małej kaloryczności, dlatego też powinny się nim zainteresować osoby, które cierpią z powodu nadwagi.

Częstym błędem, popełnianym w kuchni, jest nadużywanie soli. Tutaj seler również wychodzi naprzeciw naszym potrzebom, albowiem potrafi całkiem sprawnie zastąpić tą przyprawę.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez VoytekKVoytekK

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Pomidorowa z kluseczkami tartymi

Pomidorowa z kluseczkami tartymi

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Zupa krem dyniowa

Zupa krem dyniowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 2godz. 10min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Gęsta zupa brokułowa

Gęsta zupa brokułowa

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Galaretki drobiowe z warzywami

Galaretki drobiowe z warzywami

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 2godz. 30min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zupa buraczkowa ze sliwkami

Zupa  buraczkowa ze sliwkami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-09-23

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Sałatka śledziowa z jajkiem

Sałatka śledziowa z jajkiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-07-04

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Gęsty krupnik na króliku z młodych warzyw

Gęsty krupnik na króliku z młodych warzyw

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 55min.

Data dodania: 2012-07-04

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 2godz. 15min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez halinahalina

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-18

Dodany przez affaaffa

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne