Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ryż

Ryż jest kulinarnym składnikiem, który od wieków wzbudza szacunek kucharzy na całym świecie. Jego historia zaczyna się już w starożytnych Chinach. Oprócz tego ryż wędrował przez cywilizację Greków, Egipcjan czy Rzymian. Obecnie uprawą ryżu zajmują się głównie: Azja, Afryka oraz południowe stany USA.

Za ryżem przemawia kilka podstawowych cech, które wpływają na jego popularność – uniwersalność, dostępność i relatywnie niska cena. Paczuszki ryżu znaleźć możemy na półkach każdego, najmniejszego nawet sklepiku, a jego zakup nie wpłynie znacząco na stan naszego portfela.

Wspomnieć należy, że ryż jest składnikiem, który dosyć szybko wzbudza u nas poczucie nasycenia. Jego ważną cechą jest spora wartość energetyczna, która powinna wystarczyć na większość spędzonego aktywnie dnia. Za cenne składniki ryżu uważa się skrobię oraz białko. Niestety bogactwo posiadanych przez niego witamin niszczeje wskutek procesów termicznych, takich jak gotowanie czy smażenie.

W Polsce kultura jedzenia ryżu nie jest na tyle rozwinięta, co w krajach azjatyckich i nie doczekamy się raczej czasów, w których zastąpi on ziemniaki. Niemniej jednak potrafi stanowić przyjemną odskocznię od dietetycznej rutyny i doskonale sprawdza się jako podstawa pełnoprawnego posiłku.

Warto nadmienić, że w Japonii czy Chinach, ryż kojarzony jest z długowiecznością i zdrowiem. Każdy posiłek z jego udziałem jest niezwykle celebrowany.

W naszej rodzinnej gastronomii, ryż sprawdza się doskonale jako dodatek do pomidorowej zupy. Bardzo często możemy go skosztować razem z nadzieniem gołąbków albo zrazów. Oprócz tego można zmieszać ten składnik z makaronem, bądź popularnymi ziemniakami. Ponadto ryż wykorzystać można do ukoronowania przepysznego risotto. W każdej chwili możemy też puścić nieco wodze kulinarnych fantazji, podając ryż w towarzystwie owoców i komponując w ten sposób danie na słodko.

Czasem też możemy poczuć się jak prawdziwi, japońscy samurajowie i skosztować mocnej, rozgrzewającej sake, przygotowanej właśnie na ryżu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pyszne gołąbki

Pyszne gołąbki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-11-04

Dodany przez proseccoprosecco

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-02-12

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Sałatka meksykańska ze schabem

Sałatka meksykańska ze schabem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa mleczna na śniadanie

Zupa mleczna na śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Zupa ryżowa z różą

Zupa ryżowa z różą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-09-23

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Sałatka ryżowa z kukurydzą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-09-15

Dodany przez !ilonkaP!ilonkaP

Pieczarkowa z jajkiem

Pieczarkowa z jajkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-31

Dodany przez ewas135ewas135

Duszona papryka

Duszona papryka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez ewas135ewas135

Sałatka z kurczaka

Sałatka z kurczaka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Zupa jagodowa z ryżem

Zupa jagodowa z ryżem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-07-20

Dodany przez kassikkassik

Sałatka z ryżem, kukurydzą, pieczarkami, oliwkami i szynką

Sałatka z ryżem, kukurydzą, pieczarkami, oliwkami i szynką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-07-03

Dodany przez kassikkassik

Pyszne śniadanie

Pyszne śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-06-13

Dodany przez affaaffa

Walentynkowe danie

Walentynkowe danie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-06-04

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Ryż ze sosem

Ryż ze sosem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-04-30

Dodany przez ewas135ewas135

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne