Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia jest wynalazkiem, który w znaczący sposób zmienił nasze kulinarne życie. Pulchne ciasta i babki cieszą nasze podniebienie w dużej mierze dzięki proszkowi do pieczenia. Autorem tego nieocenionego i niezastąpionego składnika jest August Oetker, a jego nazwisko znaleźć można na każdej chyba saszetce.

Wiemy już, że składnik ten jest niezbędny przy różnego rodzaju wypiekach, ale jak on właściwie działa i jak wpływa na końcowy wynik naszych kulinarnych zmagań? Cały sekret tkwi w tym, że proszek do pieczenia po pewnym czasie uwalnia duże ilości gazu. Dzięki temu procesowi konsystencja przyszłego deseru zaczyna się zmieniać, przypominając pianę. Skutkuje to pulchnością, delikatnością oraz lekkością gotowego ciasta.

Kluczem do podobnych właściwości jest wodorowęglan sodu. Równie ważna może okazać się mąka lub ziemniaczana skrobia, które uchronią słodki wypiek przez zbrylaniem.

Ktoś uparty może oczywiście poradzić sobie bez proszku do pieczenia, polegając tylko i wyłącznie na wspomnianej skrobi czy oczyszczonej sodzie. Jednakże proszek do pieczenia nie tylko zadba o należytą pulchność wszystkich babeczek, ale także znacząco wzbogaci ich smak. Wobec powyższych argumentów, uczciwie przyznać trzeba, że proszek do pieczenia faktycznie jest niezastąpiony. Dodatkowo, jak na tak istotne właściwości, posiada zaskakująco niską cenę.

Ciekawostką może być fakt, że proszek do pieczenia posiada również kilka innych talentów. Przez wielu uznawany jest za idealny środek czyszczący. Jeśli zachodzi potrzeba wyszorowania fug, albo zlewu, możemy wypróbować jak proszek do pieczenia sprawdza się na tym polu. Do tego poradzi sobie z wybieleniem ulubionej koszuli czy bielizny. Może być zatem składnikiem o wiele bardziej uniwersalnym niż nam się na początku wydawało.

Proszek do pieczenia stał się dla nas jednym z bardziej istotnych składników. W każdej chwili gotów jest, żeby nieść pomoc w naszych gastronomicznych przygodach. Uczcijmy to. Najlepiej świeżo wypieczonym ciastem.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Biscotti z czekoladą i migdałami

Biscotti z czekoladą i migdałami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2014-11-10

Dodany przez proseccoprosecco

Muffinki brownie

Muffinki brownie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-03

Dodany przez proseccoprosecco

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Torta di ricotta

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-18

Dodany przez proseccoprosecco

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 22min.

Data dodania: 2013-11-25

Dodany przez VoytekKVoytekK

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-06-19

Dodany przez AgattaAgatta

Kakaowe ciasto z bananami

Kakaowe ciasto z bananami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-06-08

Dodany przez AgattaAgatta

Brzoskwiniowe ciasto olejowe

Brzoskwiniowe ciasto olejowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-05-19

Dodany przez AgattaAgatta

Orzechowy jabłecznik

Orzechowy jabłecznik

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-05-09

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto z fetą i oregano

Ciasto z fetą i oregano

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-08

Dodany przez AgattaAgatta

Kokosowo-truskawkowe muffiny z czekoladą

Kokosowo-truskawkowe muffiny z czekoladą

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-05-02

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne