Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Mąka

Mąka

Mąka to powszechnie stosowany produkt do wyrobu pieczywa i ciast powstały poprzez silne rozdrobnienie ziarna zbóż i innych roślin. Pierwotnie do otrzymywania mąki używano bardzo prostych narzędzi jak płaskie, łupane kamienie oraz kosze wykonywane z sitowia. Początek XX wieku wiąże się z postępem w rozdrabnianiu ziaren i tym samym – z rozwojem przemysłowego młynarstwa. Mąka, wraz z postępem w technice młynarskiej stała się produktem ogólnie dostępnym.

Istnieją mąki chlebowe (pszenna, żytnia), niechlebowe (jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana). W zależności od warunków, przemiału oraz jakości ziarna otrzymywana jest mąka o różnych cechach, do podstawowych wyznaczników jakości mąki, zalicza się wyciąg mąki tzw. wydajność, zawartość popiołu tzw. typ oraz wartość wypiekową mąki. Typ mąki to określenie w mące składników pochodzących z przemiału i innych części ziarna niż bielmo czyli otręb i zarodków. Wyróżnia się następujące typy mąki pszennej: 450 –tortowa, 500 – krupczatka, 550 – luksusowa, 650 – bułkowa, 750 – chlebowa, 1400 – sitkowa, 1850 – graham, 2000 – razowa. Maki żytnie z kolei klasyfikuje się do dwóch podstawowych grup jasne i ciemne: 580 jasna, 800 żytnia, 1400 sitkowa, 1850 starogardzka, 2000 razowa.

Mąka to surowiec zawierający wszystkie składniki pokarmowe (woda, węglowodany, białka, substancje tłuszczowe, substancje mineralne, witaminy, enzymy i barwniki). Zawartość tych składników mąki jest wyznacznikiem jakości mąki oraz decyduje o przydatności mąki do produkcji żywności. Średnia zawartość węglowodanów w mące powinna wynosić 70-80% decyduje to o dużej wartości energetycznej mąki. Białka są składnikiem od 6- 20% masy mąki. Ilość wody w mące zależy od zawartości wody w ziarnie oraz intensywności przemiału. Przyjmuje się, że zawartość wody w mące powinna wynosić ok. 15 %.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Biscotti z czekoladą i migdałami

Biscotti z czekoladą i migdałami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2014-11-10

Dodany przez proseccoprosecco

Muffinki brownie

Muffinki brownie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-03

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik z miodem i powidłami

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-12-17

Dodany przez proseccoprosecco

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Pyzy

Pyzy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-10-25

Dodany przez proseccoprosecco

Churros

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez proseccoprosecco

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Wyśmienita szarlotka

Wyśmienita szarlotka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-09-25

Dodany przez AgattaAgatta

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-09-24

Dodany przez proseccoprosecco

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty

Gulasz z sokiem z kwaszonej kapusty

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-19

Dodany przez proseccoprosecco

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne