Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Mąka ziemniaczana

Mąkę ziemniaczaną można równie dobrze nazywać skrobią ziemniaczaną. To proszek, charakteryzujący się białą barwą, który równocześnie nie posiada żadnego obcego smaku czy aromatu. Aby otrzymać mąkę należy mechanicznie oddzielić ziarenka skrobi od reszty ziemniaczanej bulwy. Kolejne ważne procesy to płukanie, czyszczenie, suszenie i na końcu odsianie.

Mąka jest składnikiem uniwersalnym, a jej właściwości znajdują zastosowanie w najróżniejszych gastronomicznych dziedzinach. Bardzo często służy jako zagęszczacz do sosów oraz zup. Dodatkowo posiada niemały udział przy produkcji kisieli, a także wypieku ciast. Mąka ziemniaczana jest cenna również w przemyśle włókienniczym. Bardzo często okazuje się pomocna przy apreturowaniu tkanin. Przy krochmaleniu tkanin także zostaje niejednokrotnie wykorzystywana. Dodajmy, że wytworzony z niej krochmal zdaje egzamin jako środek łagodzący liczne podrażnienia skóry, a także jest w stanie złagodzić ból po oparzeniach. Te właściwości wykorzystywane są także w branży kosmetycznej. Na bazie mąki powstaje wiele środków, dedykowanych wrażliwej i podrażnionej cerze. Oprócz tego kilka zasług można jej przypisać na polu medycyny i lecznictwa, ponieważ nieraz stosowana jest produkcji antybiotyków. Warto wspomnieć, że stanowi jeden z najważniejszych składników różnego rodzaju klejów.

W domu często używana jest do wypieku ciast, przyrządzenia klusek czy pyz. Dzięki niej możemy upiec smakowitą babę oraz zagęścić przygotowany sos - ma szczególne znaczenie w kuchni chińskiej, stając się podstawą wielu tamtejszych sosów.

Oprócz tego warto wspomnieć, że mąka ziemniaczana znana jest powszechnie jako bogate źródło węglowodanów. Oprócz nich, w składzie mąki znajdziemy błonnik, fosfor, białka i wapń, chociaż ten ostatni występuje w niewielkiej ilości. Jako ciekawostkę można podać fakt, że im grubiej mąka zostaje zmielona, tym większe wartości odżywcze posiada. Często dodaje się ją do dań (np. z ziemniaków), co znacznie polepsza ich jakość i poszerza smakowy bukiet.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-12-02

Dodany przez AgattaAgatta

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 22min.

Data dodania: 2013-11-25

Dodany przez VoytekKVoytekK

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy

Pyzy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-10-25

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-02-27

Dodany przez AgattaAgatta

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-01-30

Dodany przez AgattaAgatta

Karpatka

Karpatka

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-11-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Biszkopt z jabłkami pod białym puchem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto bezowe z daktylami

Ciasto bezowe z daktylami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto kisielowe o smaku cytryny

Ciasto kisielowe o smaku cytryny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Tort kakaowy

Tort kakaowy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne