Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Majonez

Majonez należy do składników, który bardzo często spotkać można w pieleszach naszej kuchni. Jednocześnie określany jest jako najpopularniejszy sos, jaki wzbogaca przygotowywane przez nas potrawy. W jaki sposób doszło do powstania majonezu? Tego nie wie nikt, a relacje na temat jego odkrycia potrafią się wzajemnie wykluczać. Mimo wszystko wiele tropów prowadzi do Mahón.

Obronne mury Mahón atakowane były przez francuskie wojska. Obrońcy radzili sobie dosyć dzielnie, niestety po jakimś czasie ich zapasy zaczęły się wyczerpywać. W momencie, kiedy nad żołnierzami Mahón zawisło widmo głodu, jedyne na co mogli liczyć, to oliwa z oliwek i jajka. Przez kilka dni obrońcy miasteczka raczyli się gotowanymi jajkami, które polewano sosem żółtkowo-oliwkowym. Francuzi zdołali przedrzeć się przez wyczerpaną obronę, wkraczając dumnie na uliczki Mahón. W jednym z garnizonów spotkali się z niecodzienną jajeczną potrawą, która okazała się zaskakująco dobra. W ten oto sposób prowizoryczne, żołnierskie danie trafiło na dwory całej Francji, potem zaś wieść o nowym daniu rozeszła się po całym świecie. Według jednej z legend w ten właśnie sposób doszło do powstania pierwszego na świecie majonezu.

Oczywiście z czasem sposób wyrobu majonezu uległ znacznym zmianom. Oliwę zastąpiono olejem roślinnym, a miejsce surowych żółtek zajęły gotowane jajka, bądź jajka w proszku. Dodajmy do tego odrobinę przypraw, kilka łyżeczek cukru i musztardę. W dzisiejszych czasach nieodłącznym składnikiem majonezu stają się różnego rodzaju polepszacze, konserwanty, barwniki i emulgatory.

W sklepach natkniemy się na wiele gatunków majonezu. Najbardziej popularny jest chyba majonez stołowy. Jeśli zależy nam na wizualnym upiększeniu potrawy, warto sięgnąć po majonez dekoracyjny, który charakteryzuje się gęstszą konsystencją. Oprócz tego skorzystać możemy z sosu majonezowego – ten jest o wiele rzadszy od poprzednich. Na koniec zostaje nam majonez sałatkowy, którego głównym składnikiem jest chemiczne zagęszczona woda.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kurczak a'la fajitas

Kurczak a'la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-11-11

Dodany przez VoytekKVoytekK

Lekka sałatka ziemniaczana

Lekka sałatka ziemniaczana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-10

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka makaronowa z ananasem

Sałatka makaronowa z ananasem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 17min.

Data dodania: 2013-04-24

Dodany przez AgattaAgatta

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Fasolka szparagowa z sosem tzatzyki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-04-01

Dodany przez AgattaAgatta

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-03-02

Dodany przez AgattaAgatta

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-02-26

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka postna

Sałatka postna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-16

Dodany przez AgattaAgatta

Sos tatarski

Sos tatarski

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką konserwową

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką konserwową

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Surówka z dyni

Surówka z dyni

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Włoska sałatka

Włoska sałatka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka makaronowa z curry

Sałatka makaronowa z curry

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Śledzik na przegryzkę

Śledzik na przegryzkę

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne