Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kakao

Kakao

Ludy Majów i Azteków od lat nas inspirują. Wspaniała kultura, architektura, religia i przepowiednie dosyć mocno zapadły w pamięć współczesnego świata. Jednakże Majowie zostawili nam w spadku coś jeszcze. Podczas różnego rodzaju świąt i magicznych rytuałów, często spożywano niezwykły napój, napój który pozwalał kapłanom rozmawiać z bogami, a wojownikom zwyciężać nieprzyjaciół. Podstawą tegoż napoju były ziarna, dobrze nam znanego, kakaowca.

Krzysztof Kolumb w jednej ze swoich podróży, poczęstowany został owym magicznym napojem. Jako, że mikstura orzeźwiała umysł, dodawała sił i urzekała aromatem, postanowił przedstawić ziarna kakaowca w Europie. Napój w błyskawicznym tempie stał się głównych bohaterem licznych uczt i wydawanych przyjęć na najznamienitszych dworach tamtych czasów.

Dzisiaj kakao nie wzbudza już może takich emocji, niemniej jednak nadal pozostaje przyjemnym trunkiem, który rozbudza w nas ciepło podczas jesiennych wieczorów. Mimo, iż wydaje się składnikiem jak najbardziej powszechnym, proces jego powstawania wymaga sporo czasu, wiedzy i cierpliwości.

Całość rozpoczyna się od zbiorów, po nich natomiast przychodzi czas leżakowania. Podczas tego etapu ziarna mają czas by zacząć fermentować. Po kilku dniach trzeba przejść do suszenia, co może okazać się o wiele bardziej skomplikowane. Ziarna kakaowca są niezwykle podatne na pleśń i z tego względu należy poświęcić im odpowiednio dużo uwagi. Najlepszym rozwiązaniem jest suszenie zbiorów bezpośrednio pod promieniami słońca. Później przychodzi pora na palenie, po którym wszystkie ziarna należy odpowiednio sklasyfikować. Finalnym etapem jest mielenie.

Kakao dzieli się na trzy główne rodzaje. Pierwszym jest ciollo, który posiada niezwykle głęboki, pełny smak. Jego istotnym minusem jest uwaga, jaką trzeba poświęcić jego produkcji. Mniej kłopotliwy w uprawie jest forastero. Niestety mniejsze wymagania idą w parze z gorszą jakością. Trzecim będzie tinitario, który w kompromisowy sposób łączy w sobie właściwości dwóch pozostałych.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/seelensturm/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Muffinki brownie

Muffinki brownie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-03

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik z miodem i powidłami

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-12-17

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Bardzo zdrowe trufle

Bardzo zdrowe trufle

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-08-07

Dodany przez AgattaAgatta

Kakaowe ciasto z bananami

Kakaowe ciasto z bananami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-06-08

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-03-27

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto bardzo czekoladowe

Ciasto bardzo czekoladowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2013-03-01

Dodany przez AgattaAgatta

Oliwne ciasto czekoladowe

Oliwne ciasto czekoladowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-01-29

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasteczka czekoladowo-miętowe Nigelli Lawson

Ciasteczka czekoladowo-miętowe Nigelli Lawson

Ile porcji: 25

Czas przyrządzenia: 17min.

Data dodania: 2013-01-11

Dodany przez AgattaAgatta

Sernik izaura

Sernik izaura

Ile porcji: 26

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-11-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto bezowe z daktylami

Ciasto bezowe z daktylami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Tort kakaowy

Tort kakaowy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Prosty piernik

Prosty piernik

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne