Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Czosnek

Czosnek

Okres przejściowy pomiędzy latem a deszczową jesienią należy chyba do najmniej przyjemnych. Jego charakterystyczną cechą jest zdumiewająca wręcz liczba różnych zachorowań i przeziębień. Uciekamy się wtedy do tabletek i suplementów diety, zapominaj o naturalnym obrońcy naszego zdrowia. O czosnku.

Czosnek stosowany był już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Jedne cywilizacje upadały, by wznieść się mogły następne, czosnek zaś towarzyszył każdej z nich, udostępniając swoje najcenniejsze skarby. Wystarczy wspomnieć, że wspomaga całe ciało, kiedy jest ono atakowane przez bakterie i wirusy. Wzmacnia mechanizmy obronne naszego organizmu. Oprócz tego przydaje się do walki ze złym cholesterolem i obniża nieco, zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Czosnkowi przypisać można wiele superlatyw. Jedną z nich będzie przeciwmiażdżycowe i żółciopędne działanie. Warzywo nie tylko przyspieszy gojenie ran, ale również zdezynfekuje drogi moczowe. Ząbki czosnku wyglądają niepozornie, jednak stanowią niesamowite źródło witamin z grupy B, PP, C i A. Oprócz tego w składzie czosnku znalazły się liczne związki śluzowe, a także sole mineralne. Występują w nim również fitoncydy o prawdziwie zabójczym działaniu dla bakterii.

Oczywiście czosnek to nie tylko świetny medykament, ale także składnik o sporym znaczeniu gastronomicznym. Ząbki tego warzywa często dodawane są do różnego rodzaju sosów oraz sałatek. Wzbogacają pieczone mięsa, a ponadto tworzą idealne kompozycje z innymi warzywami. Czosnek jest mile widziany jako element wzbogacający zupy, ryby, zapiekanki i jajka.

Istotnym minusem warzywa jest jego silny aromat. Jeśli dotknęło nas przeziębienie i zdecydujemy się na leczenie za pomocą czosnku, inni domownicy mogą stronić od naszego towarzystwa. Dobrze jest zaopatrzyć się wtedy w paczkę miętówek i nać pietruszki, która złagodzi mało przyjemny zapach.

Warto zatem włączyć czosnek do codziennego menu, czy to ze względów kulinarnych, czy zdrowotnych. W każdym z przypadków składnik ten sprawdzał się będzie idealnie.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/swanksalot/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Spagetti marinara

Spagetti marinara

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-05

Dodany przez AgattaAgatta

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2014-09-02

Dodany przez AgattaAgatta

Ratatouille

Ratatouille

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2014-08-28

Dodany przez AgattaAgatta

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-12-02

Dodany przez AgattaAgatta

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Gazpacho - chłodnik pomidorowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-08-02

Dodany przez AgattaAgatta

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-07-16

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-06-19

Dodany przez AgattaAgatta

Chłodnik z ogórka

Chłodnik z ogórka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-06-02

Dodany przez AgattaAgatta

Lekka sałatka ziemniaczana

Lekka sałatka ziemniaczana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-10

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto z fetą i oregano

Ciasto z fetą i oregano

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-08

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczarki nadziewane parmezanem

Pieczarki nadziewane parmezanem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-07

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne