Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cynamon

Cynamon

Cynamon znany jest niemal od początku istnienia ludzkości. Okazał się na tyle ważnym składnikiem, że niejednokrotnie został wymieniony na kartach Biblii. Cynamon przez wieki umacniał swoją pozycję w panteonie najbardziej istotnych przypraw. Oprócz tego, że pełnił znaczącą rolę w gastronomii, wykorzystywano go w ówczesnej medycynie. Lekarze starożytnych Chin leczyli za pomocą cynamonowych pałeczek wzdęcia, przeziębienia i nudności. Cynamon pobudzał krążenie krwi, rozgrzewając przy tym cały organizm.

Jak pozyskiwany jest cynamon? Na terenie Indii, Indonezji lub Egiptu znaleźć można drzewa cynamonu. Najbardziej istotnym elementem tej rośliny jest kora, którą się pieczołowicie zbiera i poddaje suszeniu. Dzięki temu powstaje przyprawa, dzięki której każda niemal potrawa będzie w stanie ująć nas smakiem i zauroczyć pobudzającym aromatem.

Tak jak już wspomnieliśmy, cynamon uznawany był za prawdziwą kopalnię kulinarnych skarbów. Dziś jego rola odpowiednio zmalała, a właściwości przyprawy nie są tak doceniane jak kiedyś.

Zacznijmy więc od tego, że cynamon przyjdzie nam z pomocą, kiedy dręczeni jesteśmy przez uporczywy ból w stawach i mięśniach. Na podobne dolegliwości polecany jest cynamon zmieszany z miodem. Ból, jeśli nie ustąpi całkowicie, to stanie się znośniejszy. Oprócz tego cynamon skutecznie podnosi odporność naszego organizmu, dlatego przyprawę powinniśmy stosować podczas mroźnych, zimowych wieczorów.

Cynamon może też odnieść sukcesy jako kosmetyk, który poradzi sobie z przebarwieniami na naszej skórze. Dodatkowo powinny stosować go osoby, u których występuje problem z trądzikiem.

Cynamon zawdzięcza wszystkie swoje właściwości sporej dawce żelaza, wapnia i cynku. Oprócz tego, że dbać będzie o nasze ciało, przysłuży się również duchowi. Przyprawa jest w stanie poprawić nieco naszą koncentrację, a do tego korzystnie wpłynie na pamięć.

Ciekawostkę może być fakt, że cynamon uważany jest przez niektórych jako bardzo interesujący afrodyzjak, który potęguje miłosne uniesienia.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Gorąca czekolada z marshmallows

Gorąca czekolada z marshmallows

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2014-10-24

Dodany przez !olipia!olipia

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Piernik z miodem i powidłami

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-12-17

Dodany przez proseccoprosecco

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Churros

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez proseccoprosecco

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-06-17

Dodany przez AgattaAgatta

Waniliowe pierogi leniwe

Waniliowe pierogi leniwe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-05-21

Dodany przez AgattaAgatta

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-05-17

Dodany przez AgattaAgatta

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Rurki z kremem z ciasta francuskiego

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-13

Dodany przez AgattaAgatta

Orzechowy jabłecznik

Orzechowy jabłecznik

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-05-09

Dodany przez AgattaAgatta

Quinoa na śniadanie

Quinoa na śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 13min.

Data dodania: 2013-04-22

Dodany przez AgattaAgatta

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-04-15

Dodany przez AgattaAgatta

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-04-06

Dodany przez AgattaAgatta

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-03-06

Dodany przez AgattaAgatta

Arabska zupa z soczewicy

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-02-24

Dodany przez AgattaAgatta

Słodkie cynamonowe paluszki

Słodkie cynamonowe paluszki

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-02-23

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne