Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cukier

Cukier

Cukrem nazywamy produkt otrzymywany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Składa się prawie wyłącznie (ponad 99,7%) z chemicznej czystej sacharozy. W Polsce surowcem do produkcji cukru jest burak cukrowy. Jest to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku wykształca tylko liście i korzenie z zapasem cukru, a w drugim wydaje nasiona.

Głównym produktem przemysłu cukierniczego są uszeregowane według wzrastającego stopnia czystości: cukier surowy, cukier biały przemysłowy, cukier biały i cukier rafinowany. Cukier surowy (żółty) nie jest wybielany na wirówkach, zawiera zawsze na powierzchni kryształów pewną ilość odcieku, co powoduje, że jest lepki. Nie nadaje się więc do segregacji. Ma słodki smak z lekkim posmakiem i zapachem syropu macierzystego. Cukier surowy w Polsce przeznaczony jest głównie do dalszej przeróbki na rafinadę.

Cukier biały przemysłowy to mieszanina cukru kryształu białego o różnej granulacji, w dowolnym stosunku procentowym, przeznaczona do celów przemysłowych. Charakteryzuje się jasno kremową barwą, słodkim smakiem i bardzo słabym zapachem syropu macierzystego. Jest sypki, co najwyżej lekko sklejający się. Cukier ten jest powszechnie stosowany do produkcji wyrobów cukierniczych (pieczywo, czekolada, chałwa, pomadki mleczne itp.). Cukier biały to cukier wybielony na wirówkach za pomocą wody i pary. Jest sypki, bez zlepów i grudek. Ma charakterystyczny słodki smak, bez obcego zapachu. Cukier ten przeznacza się do produkcji takich wyrobów cukierniczych, w których ceniona jest biel lub bezbarwność produktu np. do masy karmelowej, galaretek, marcepanu itp. Cukier rafinowany (rafinada) otrzymuje się z cukru białego lub surowego rozpuszczonego do gęstości syropu oraz poddawany jest dalszym procesom. Z rafinady produkuje się cukier w kostkach prasowany lub lany.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/uwehermann/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Czekokubki

Czekokubki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-10-07

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Torta di ricotta

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-18

Dodany przez proseccoprosecco

Galette z imbirem i gruszkami

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-04

Dodany przez AgattaAgatta

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Kurczak a'la fajitas

Kurczak a'la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-11-11

Dodany przez VoytekKVoytekK

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Strucla makowa

Strucla makowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez proseccoprosecco

Owoce w syropie

Owoce w syropie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Kukurydza z wody

Kukurydza z wody

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

American cherry pie

American cherry pie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-03

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne