Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy jest prawdziwym kuchennym niezbędnikiem, którego nie może zabraknąć przy wypiekach różnego rodzaju ciast oraz pysznych deserów. Największą popularnością cieszy się w Europie Środkowej, szczególnie wśród cukierników krajów skandynawskich.

Siła tego składnika wynika z połączenia cukru buraczanego i ma się rozumieć – wanilii. Ta druga występuje najczęściej jako ekstrakt lub popularne laseczki. Cukier waniliowy sprawia, że nasze wypieki zyskują niezwykle kuszący aromat, a także słodki smak, któremu nie sposób się oprzeć. Oczywiście równie dobrze może posłużyć do słodzenia ciepłego mleka albo porannej kawy. Bardzo często udaje się mu wzbogacić smak omletów, jabłeczników czy naleśników, a jego obecność jest nieodzowna przy różnego rodzaju kremach i deserach. Przy cukrze waniliowym małe pączki nabiorą nowego blasku, podobnie jak świeżo upieczone bezy. Poza tym można komponować jego smak z jogurtami naturalnymi, białym serem, bądź śmietaną. W towarzystwie wspomnianej śmietany i kilku kawałków owoców, okaże się niezwykle smakowitym farszem, przeznaczonych do naleśników. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do ryżu.

Ciekawostką jest to, że cukier waniliowy możemy wyprodukować w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie szklanki cukru, jedną lub dwie laseczki wanilii oraz szczelny słój. Po wsypaniu cukru do wybranego naczynia, należy przekroić wanilię wzdłuż, starając się wyskrobać z niej wszelkie ziarenka. Całość ze sobą mieszamy i pozostawiamy w zamknięciu na okres dwóch albo trzech tygodni. Sposób może okazać się nieco kosztowny i czasochłonny, jednakże efekt końcowy może znacznie przewyższyć produkty dostępne w sklepach.

Warto wspomnieć, że w dyskontach spożywczych coraz trudniej jest znaleźć naprawdę wartościowy i bogaty w aromat cukier waniliowy. Zamiast tego na półkach pojawia się dosyć tania alternatywa, nazywana cukrem wanilinowym. Różnica jest nie tylko w cenie, ale i składzie, albowiem cukier wanilinowy zawiera w sobie sztuczną wanilię, bądź etylowanilinę. Najczęściej sami nie jesteśmy świadomi niniejszej zamiany. Niemniej jednak warto zadać sobie nieco trudu i odnaleźć prawdziwy cukier waniliowy, dzięki czemu nasze wypieki zaskoczą nas całą feerią apetycznych zapachów i zastępami niezapomnianych smaków.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Torta di ricotta

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-18

Dodany przez proseccoprosecco

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Owoce w syropie

Owoce w syropie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-06-12

Dodany przez AgattaAgatta

Waniliowe pierogi leniwe

Waniliowe pierogi leniwe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-05-21

Dodany przez AgattaAgatta

Flan waniliowy

Flan waniliowy

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-05-05

Dodany przez AgattaAgatta

Keks z marcepanem

Keks z marcepanem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-04-14

Dodany przez AgattaAgatta

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-02-27

Dodany przez AgattaAgatta

Karpatka

Karpatka

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-11-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Obwarzanki serowe

Obwarzanki serowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Ciasto z kremem z kaszy manny

Ciasto z kremem z kaszy manny

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Makaron z morelami

Makaron z morelami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne